tumblr stats
     
  Anasayfa         Hakkımızda        Mevzuat        Bültenler         Basın     İletişim  
 
         Diyabetik Gıda
         Fonksiyonel Gıda
         Tanımlar
         Sık Sorulan Sorular

Glutensiz gıda, gluten içeren buğday veya tüm Triticumtürleri ile arpa, çavdar, yulaf ve bunların melezlerinin ve/veya türevlerinin yerine kullanılan gluten içermeyen bileşenlerden oluşan gıda maddelerini ifade etmektedir. Glutensiz gıdalarda gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılırken, gluteni azaltılmış gıdalarda en fazla 200 mg/kg olarak belirlenmiştir.

Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan gıdalardır. Bu gıdalar, çölyak hastalığının tek tedavi yöntemidir. Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi gıdalar ise gluten içermedikleri için rahatça tüketilebilir.

Gluten intoleransı; ekmek, makarna, kahvaltılık gevrek ve bisküvilerin de aralarında bulunduğu pek çok gıdanın tüketilemediği ciddi bir sağlık sorunudur.